Matija Brinjak, vlasnik OPG Brinjak, Pakračanima je poznat kao višegodišnji proizvođač jagoda, a svoju osnovnu djelatnost već je predstavio putem našeg portala. Povod za ponovni presjek radnog momenta ovog mladog poljoprivrednika jest njegovo širenje proizvodnje ovog ukusnog proljetnog voća kroz jedan neobičan i nov način, kao i pilot program sadnje lubenica te zelene salate u što se upustio ove sezone i što se prema njegovim riječima pokazalo kao pun pogodak.

Prepoznat i u inozemstvu

S obzirom da skromni proizvodni, ali i financijski resursi nisu utjecali na entuzijazam ovog vrijednog mladića, borba na tržištu „malog igrača“ prepoznata je i u inozemstvu te je medijski popraćena člankom u međunarodno priznatom specijaliziranom časopisu Farmer of Europe dostupnom na engleskom, francuskom i nizozemskom jeziku. Vjetar je to u leđa, ali i zgodna potvrda ispravnosti puta započetog prije nekoliko godina, također i snažna moralna podrška Brinjaku da u budućnost kroči jednako odlučno.

A budućnost je već ovdje, jer prema njegovoj tvrdnji, pred dovršetkom je razvojne faze uzgoja jagode novom i modernom horizontalno – visećom tehnikom, a spomenutim je lubenicama i zelenom salatom, osim pukog produžetka sezone, još dodatno proširio tržište.

„Po završetku ovogodišnje sezone jagoda, rasprodana je i tona i pol lubenica iz tzv. probnog nasada, a zelenom salatom smo također vrlo zadovoljni pa ćemo tu praksu nastaviti. Mjesečno posadimo 320 glavica kristalke i gotovo sve plasiramo ugostiteljima s prehranom na pakračko-lipičkom području. Ono što ostane prodamo na kućnom pragu. Dodatna ponuda mene i moju obitelji maksimalno „rasteže“ u smislu obavljanja posla, jer sve ide preko naših i leđa bliskih prijatelja. O zapošljavanju dodatne radne snage dosad nismo razmišljali, no pošto dogodine širimo nasade jagoda na vanjskoj površini kao i na unutarnjim plastenicima mislim da ćemo morati nekog uzeti, barem u vrijeme berbe“, kaže Matija.

Neprihvatljiv EU poticajima

Mehanizacije zasad nema, a nije niti na vidiku jer zbog male obradive površine njegov OPG nije konkurentan za apliciranje na europske natječaje. Na vanjskoj površini od 2000 kvadrata Brinjak ima zasađenih 3800 sadnica, a dogodine će to podići na 5000. Također, spomenutim novitetom – horizontalno-visećom tehnikom – u zatvorenom će dijelu, u trorednom uzgoju, imati 2000 sadnica što ukupno čini gotovo dvostruko povećanje u odnosu na danas pa nije teško pretpostaviti što ovu obitelj čeka dogodine.

„Nismo u mogućnosti koristiti nikakve europske natječaje, jer nismo prihvatljivi zbog veličine  obradive površine. Apsurdno je to, jer nadležne ne zanima količina nasada koju imamo, već obradiva površinska kvadratura. Horizontalno-viseći uzgoj jagode podrazumijeva njihovu sadnju u visinu umjesto u širinu, znači višeredno što štedi prostor, a nama olakšava berbu, međutim ispada da tako radim na svoju štetu. Ali neću zbog toga odustati jer ću u plasteniku na samo 90 kvadrata na taj način posaditi gotovo 2000 sadnica. Najviši red s tzv. krevetima jagoda (posude sa sadnicama) nalazi se na 180 cm visine i jagode se beru stojeći, dok je onaj najdonji red na visini od 30 cm. Dodatna prednost ovog sustava je što ću jagode imati mjesec dana ranije u odnosu na ostale, a pošto ću grijati plastenik ovo sezonsko kasno proljetno voće, ako se ukaže potreba, možemo imati i u vrijeme Svih svetih…“, zadovoljan je Matija uspostavom ove vrlo zahtjevne tehnike uzgoja koju niti mnogo veći proizvođači nisu uspjeli ustrojiti. Pridodaje da će i salata tijekom zime biti u grijanim plastenicima, što znači da će je u prodaji biti tijekom cijele godine.

“Ako mi financije budu omogućile proizvodnju ću samo povećavati, tu u prvom redu mislim na takvu proizvodnju pod plastenicima jer je proizvodnja na otvorenom preveliki rizik“, ustvrdio je za kraj momak kojem možemo samo poželjeti da izmisli formulu i dosegne zadane minimume obradivih površina i tako povuče nekakve novce i dodatno se opremi za voćarsko – povrtlarske bitke koje slijede. Šteta bi bilo, složit ćete se, da nekoliko eura ugasi energiju koju posjeduje ovaj mladi poljoprivrednik iz Velikog Banovca.

ORIGINAL TEKST: http://pakrackilist.hr/opg-brinjak-umjesto-u-sirinu-jagode-sadimo-u-visinu/

Project details

Like it?

Date

Skills

Skills 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *