Priča o medicinaru voćaru iz Velikog Banovca objavljena je u jednom od najutjecajnijih europskih stručnih agronomskih časopisa.


U svom malom selu, Velikom Banovcu u okolici Pakraca, Matija Brinjak je jedini proizvođač voća, a od ove godine i povrća. Bez ikakvog iskustva 2008. upustio se u proizvodnju jagoda.

Sve je financirao vlastitim sredstvima, a trud uložen u jagode isplatio se već u prvoj berbi, kada je mladi poljoprivrednik ubrao dvije tone slatkih plodova. Ove godine proizvodnju širi na lubenice i zelenu salatu, a njegovim planovima ni tu nije kraj.

– Da mi je netko prije deset godina rekao da ću se baviti poljoprivredom, odgovorio bih ‘nema šanse’ – kaže nam 29-godišnji medicinski tehničar, Matija Brinjak.

Stari model

Ovo je početak teksta koji je u proljeće objavljen na portalu Agroklub i koji je zainteresirao urednike jednog od najutjecajnijih europskih stručnih agronomskih časopisa Farmers of Europe koji se u Nizozemskoj tiska na engleskom, francuskom i nizozemskom jeziku. Priča mladog poljoprivrednika zaintrigirala je farmere iz zemlje koja je jedan od najvećih proizvođača hrane, pa i voća i povrća u Europi, zbog pristupa poljoprivredi koji je tamo odavno nezamisliv.

Osobito ih se dojmio Matijin put od medicinskog tehničara do uspješnog uzgajivača jagoda koji je bez prethodnog obrazovanja uspio na inovativan način dobiti odlične prinose. Reportažu s njegova imanja napravili su u suradnji s Agroklubom, najavili je na naslovnici, a priča je objavljena na šest stranica.

– Da, vidio sam časopis i doista sam oduševljen. U eri modernizacije uzgoja jagoda ja sam odabrao stari model pod folijom bez dohrane, samo uz navodnjavanje, a osobito im je zanimljiv i moj inovativni vertikalni uzgoj koji je pokazao odlične rezultate na malim površinama – kaže nam Matija.

Dodaje kako je za europske prilike neuobičajen još jedan detalj, a to je da je u cijeli pothvat krenuo bez ikakvih državnih potpora.

– Kako nemam propisanu količinu obradive površine i dovoljan broj sadnica, nemam pravo aplicirati za neke od mjera iz Programa ruralnog razvoja. Iako imam registriran OPG, ne uzimam ni poticaje jer nisam zadovoljan načinom na koji poticaje ubiru privilegirani koje nitko ni ne pita imaju li kakvu proizvodnju – kaže skromni Matija.

Širenje

Uz stalni posao u Udruzi za promicanje inkluzije on sa svojim roditeljima i obitelji planira i širenje proizvodnje pa je ove godine imao i dobar urod lubenica i zelene salate.

Sada je spreman svoja iskustva podijeliti s drugima jer kaže “mali proizvođači se trebaju međusobno pomagati i udruživati, a ne jedni u drugima gledati konkurenciju”.

– Tada će biti i manje uvoznog voća koje se prodaje po dampinškim cijenama. Ja sam sav svoj urod jagoda uspio prodati na kućnom pragu, iako je cijena za kilogram bila 25 kuna dok su uvozne bile po 15. Zašto? Jer je okus mojih jagoda neusporediv s onima koje su ubrane zelene i dva dana su putovale hladnjačama – kaže.

Kako je zbog klimatskih promjena uzgoj voća i povrća u tvornici pod otvorenim nebom preveliki rizik, sljedećih godina planira uložiti dobit u proizvodnju pod plastenicima.

U planu su rajčice i paprika, a kada se ta investicija isplati onda će razmišljati o ulaganju u preradu voća i povrća. Valjda će tada imati dovoljno sadnica da se može javiti na kakav natječaj za europske poticaje koje sada izdašno koriste i “poljoprivrednici” s dvije gredice luka.

ORIGINAL TEKST: https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/price/trud-mu-se-isplatio-vec-u-prvoj-berbi-sav-svoj-urod-jagoda-uspio-sam-prodati-na-kucnom-pragu-15018849

Project details

Like it?

Date

Skills

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *